עמותת צליאק בישראל
Menu

מצות


מצות "רגילות" מקמח מצות - אסורות !!!

מצות מ"כוסמין" (spelt) - אסורות !!!

בהזדמנות זו, נבהיר, כי ישנו בלבול מונחים מהותי בין הכוסמין ובין הכוסמת.
הכוסמין, אשר נקרא באנגלית spelt, הינו סוג של חיטה, ולכן אסור לחולי צליאק ולרגישים לגלוטן!
לעומתו, הכוסמת, אשר נקראת באנגלית buckwheat, אינה מכילה גלוטן, ומותרת לרגישים לגלוטן (למרות שהשם buckwheat מטעה).
לא ניתן להסתמך על השם בעברית של רכיב המזון, מאחר שפעמים רבות ישנו שיבוש במונחים - שיבוש שהינו מהותי לרגישים לגלוטן, אלא יש לברר את המונח הלועזי.
כמובן, שבכל מקרה של ספק, אין לצרוך את המוצר עד לבירור עם היצרן.

מצות משיבולת שועל:

רופאים ודיאטניות בעולם חלוקים באשר לצריכת שיבולת שועל על ידי חולי צליאק, משום שישנם חולי צליאק שמגיבים לחשיפה לשיבולת שועל (ישנה חזרה של התהליך הדלקתי במעי), גם כאשר אין זיהום משני בסביבת הייצור.
חשוב להדגיש, שהתקנות לסימון גלוטן במזון כוללות את שיבולת השועל כדגן שמכיל גלוטן (ואינן מבחינות בין השיבולת שועל ובין הדגנים האחרים: חיטה, שעורה ושיפון).
אנו ממליצים לכל חולה צליאק, השוקל לאכול מצות משיבולת שועל, לצרוך מהן רק למטרה של קיום מצוות הפסח, ולא לצרוך שיבולת שועל באופן ממושך וקבוע.
כדאי להתייעץ עם רופא או דיאטנית לפני האכילה. בנוסף, מומלץ להקפיד על ביצוע בדיקות תקופתיות על מנת לוודא כי אין החמרה בעקבות צריכת מצות אלו.

בהנחיות לאבחון, מעקב וטיפול בצליאק בילדים, שהוצאו על ידי האגף למדיניות רפואית בהסתדרות הרפואית בישראל (תקציר שלהן הועלה לאתר העמותה לתפריט "על המחלה"), מפורטות ההמלצות הבאות בקשר לצריכת שיבולת שועל:
1.  הימנעות מוחלטת בתקופה הראשונית שלאחר האבחנה, עד שתתקיים החלמה קלינית ומוכחת בבדיקות מעקב בדם.
2.  המעוניינים ינסו לצרוך שיבולת שועל תוך מעקב הדוק אחר תסמינים ובדיקות לרמת הנוגדנים בדם. 
בישראל מצויים מינים רבים של שיבולת שועל, כאשר בחלק מהסוגים ישנו חשש לזיהום משני מגלוטן.

מי שמחליט לצרוך מצות משיבולת שועל, צריך להקפיד לרכוש אך ורק מצות משיבולת שועל, שיש לגביהן אישור מהיצרן, שאינן מכילות גלוטן. 

אין בפרסום הודעה זו משום המלצה של העמותה לצרוך מצות משיבולת שועל או כל מוצר אחר המכיל שיבולת שועל.

תחליפי מצות:

ניתן למצוא בחנויות "תחליפי מצות" המיוצרים על ידי חברת "פסח בא":
מצות תפוחי אדמה במותג "דגש", רקיקי תפוחי אדמה.
מדובר במוצרים שנראים כמו מצות, אך הם לא עונים על צרכי הלכה של אכילת מצות.

עוד אפשר למצוא בחנויות רקיקי מצות של "מצות כרמל". לפרטים יש לפנות לחברה בטלפון: 03-9225424


למעלה