הקו הפתוח 03-6781481
Menu

היערכות לקראת מסעות לפולין



מהי מחלת הצליאק ?

מחלת הצליאק הינה אי סבילות לגלוטן, שהינו מרכיב חלבוני המצוי בארבעה דגנים: חיטה, שעורה, שיפון, ושיבולת שועל.

גם אם בין מרכיבי המוצר לא מצויין במפורש אחד מהדגנים הנ"ל, המוצר עלול להכיל גלוטן, כחומר עזר במוצר או כזיהום מגלוטן הנמצא בסביבת הייצור.


הטיפול במחלת הצליאק:

הטיפול במחלת הצליאק הינו על ידי שמירה על דיאטה ללא גלוטן במשך כל החיים. שמירה על תזונה כזו מחייבת הקפדה הן על מזונות שאינם מכילים גלוטן והן על הסביבה של הכנת המזון והגשתו, על מנת להבטיח כי אין זיהום משני.

חשוב להדגיש כי כאשר חולה צליאק מקפיד על דיאטה נטולת גלוטן, הוא בריא לכל דבר ועניין, ואין לראותו כחולה, לכן, אין להתייחס אל התלמיד חולה הצליאק כאל חולה או כאל מי שמוגבל באופן כלשהו (למעט בעניין התזונה). נעיר כי ישנם אנשים שמסרבים לקרוא לעצמם חולי צליאק, ומעדיפים להתייחס למחלה כאל רגישות לגלוטן בלבד.

עוד נדגיש כי הילדים חולי הצליאק אינם מרחמים על עצמם או מרגישים "מסכנים", אלא רק "שונים" בהרגלי האכילה שלהם.

יחד עם זאת יש לדעת כי הפרת הדיאטה, במודע או שלא במודע, חושפת את החולה לסיבוכים מוקדמים (ירידה במשקל, חוסר ברזל), או מאוחרים (הופעת תסמונת של תת ספיגה, הפרעות בפוריות, ואף מחלות ממאירות).

לפעמים קורה כי גם מי שמקפיד באופן מוחלט על דיאטה ללא גלוטן, נחשף שלא באשמתו (בדרך כלל בגלל העדר סימון מתאים על מוצרי המזון) לגלוטן. במקרה שכזה הדבר יכול להתבטא בכאבי בטן, בשלשולים, בכאבי ראש או בהקאות. בהתאם לזאת, כאשר תלמיד חולה צליאק מתלונן על כאב בטן ועל צורך "לרוץ לשירותים", יש לאפשר לו זאת מיד.

חשוב: צליאק איננו אלרגיה למזון! כל מי שיש לו צליאק, חייב להימנע לחלוטין מצריכת גלוטן, מאחר שחשיפה לגלוטן גורמת נזק למעי, אך לעולם לא תגרום לאירוע מסכן חיים.


חוזר מנכ"ל משרד החינוך:

במרץ 2015 יצא חוזר מנכ"ל משרד החינוך בקשר לתלמידים שיש להם צליאק.

סעיף 3.1 לחוזר קובע את העקרון הכללי, לפיו "תלמידים החולים בצליאק אינם מוגבלים בשום פעילות פיזית ומפתחים בהתבגרותם אחריות אישית, שיקול דעת ומודעות התנהגות נכונה בשל מחלתם."

אשר על כן, אין למנוע את התלמיד, שיש לו צליאק, מיציאה למסע לפולין. נהפוך הוא ! חובה לאפשר לתלמיד שיש לו צליאק לצאת למסע לפולין.

סעיף 3.3. לחוזר עוסק בפעילויות מיוחדות, כולל מסעות לפולין. על פי הסעיף: "על המוסד החינוכי להיערך מבעוד מועד באופן שבכל פעילות מיוחדת, כגון בטיולים, במסעות ובמסגרת של"ח, תתאפשר לתלמיד החולה בצליאק מנת מזון מותאמת לצרכיו."

כלומר: האחריות על אספקת מזון ללא גלוטן מוטלת על בית הספר !!


היערכות למסע:

1. בית הספר צריך לבדוק מבעוד מועד למי מהתלמידים יש צליאק (כשם שהוא בודק מי מבקש מנות צמחוניות ומי מבקש מנות בכשרויות שונות).

2. על בית הספר לעדכן את חברת הנסיעות שאחראית על המסע, כך שהחברה תדאג למזון ללא גלוטן בטיסות, בבתי המלון ובחבילות המזון הארוז במהלך השבוע של המסע. בית הספר צריך לוודא, שחברת הנסיעות אכן מטפלת בנושא.

3. עוד מומלץ, שבנוסף, התלמיד ו/או הוריו יתקשרו מבעוד מועד לחברת הנסיעות ויבררו מה הם פתרונות ההזנה עבור התלמידים שיש להם צליאק. כאמור, אין בכך בכדי להפחית מאחריותו של בית הספר !

4. בית הספר ימנה אחראי מטעמו על נושא הארוחות של התלמיד, אשר יוכל לוודא שהתלמיד אכן מקבל אוכל נטול גלוטן, ובמידת הצורך, יטפל בנושא אל מול בתי המלון וחברת הנסיעות.


מספר המלצות לתלמידים ולמשפחותיהם:

1. לקחת מהארץ קופסאות אישיות (כמספר ימי המסע), שבהן יהיו מספר מוצרים ללא גלוטן, שאינם דורשים קירור ו/או חימום. את הקופסאות אפשר לשים מידי בוקר בתיק האישי, וכך במשך היום כולו יהיה לתלמיד מה לאכול. מומלץ להכין את הקופסאות כבר בארץ. אפשר גם למלא אותן מידי ערב עבור יום המחרת. חשוב לדעת שהארוחה העיקרית במסעות לפולין היא ארוחת הערב, שנערכת במלון. לארוחות הצהריים נוהגים לתת לתלמידים לחמניות + פרי. כדאי לקחת תחליף ללחמניה המוגשת, למשל: קרקרים, פריכיות אורז, חטיף אנרגיה, בייגלה נ"ג, פיצוחים נ"ג, חלבה, פירות יבשים, שקיות חטיפים נ"ג וכדומה. היתרון של הכנת המארזים האישיים מראש הוא החסכון בזמן, וזאת מאחר שבמסעות לפולין ישנה בעיית זמנים בבקרים.

2. ישנן משלחות, שבהן עוברים מלון רק פעם אחת במהלך כל המסע. במקרה כזה אפשר לבקש מהמלון לשים במקפיא לחמניות נ"ג שמביאים מהארץ, ובכל ערב אפשר להוציא לחמניה אחת כדי להכין כריך בבוקר.

3. לקחת מהארץ לחמניות נ"ג שיכולות להחזיק מעמד ללא קירור במשך מספר ימים. כך, מידי בוקר, יוכל התלמיד להכין לעצמו בחדר האוכל של המלון כריכים למשך היום. (יש להקפיד להשתמש בממרחים סגורים שלא זוהמו בפירורים). אפשר לקחת מהארץ ממרחים סגורים כמו שוקולד למריחה בשפופרת, ריבה באריזות פלסטיק אישיות, טונה וכדומה. נעיר, כי גם כאשר ישנה התחייבות לספק לחם נ"ג לתלמיד לארוחת הצהריים, מומלץ להביא לחמניות כגיבוי, למקרה שתהיה בעיה באספקה או למקרה שהלחם לא יהיה לטעמו של התלמיד.

4. מומלץ לא להסתמך על התחייבויות של חברת הנסיעות ולקחת ארוחה ללא גלוטן לטיסות.

5. כאשר מגיעים לפולין, יוצאים מיד ליום ארוך. כדאי לשים בתיק האישי אוכל מתאים ליום הראשון של המסע.

6. בדרך כלל ישנה מגבלה של תיק אחד לתלמיד. מגבלה זו אינה מתאימה לתלמיד שצריך להביא אתו מזון מהארץ. חשוב לתאם עם רכז המסע ולקבל אישור לשלוח את התיק עם המזון ללא גלוטן כחלק מהציוד של המשלחת, ולא כתוספת לציוד האישי.

7. ישנם מסעות שבהם את ארוחת הצהריים של שבת אוכלים בבית חב"ד מחוץ למלון. מאחר שאצל שומרי שבת יש בעיה של טלטול במקום שאין בו ערוב, יש לדאוג לכך, שהאחראי על המשלחת יעביר לפני השבת, יחד עם דברים אחרים שהוא מעביר למקום הארוחה, גם את האוכל ללא גלוטן.

8. כדאי מאוד לקחת כרטיס מסעדה בפולנית במספר עותקים. ישנם זמנים שבהם התלמידים יכולים להסתובב לבדם. חלקם בוחרים ללכת לאכול. כרטיס מסעדה שכזה יכול לסייע להם מול המסעדות.

        

נשמח לסייע, להדריך ולהשיב על שאלותיכם.

עמותת צליאק בישראל

www.celiac.org.il

טל: 03-6781481

office@celiac.org.il

למעלה
 

Login

התחברות