הקו הפתוח 03-6781481
Menu

הזנת חניכים ומדריכים עם צליאק במחנות קיץ


הנחיות כלליות:

1. חשוב להדריך את כל הצוות של המחנה, על מנת להימנע טעויות.

2. מומלץ למנות איש צוות אחד שיהיה אחראי על המזון ללא גלוטן.

3. אם יש ספק - לא לתת לחניך עד לבירור מלא ולקבלת תשובה ודאית אל מול החניך, ההורים או היצרן.

4. לא לתת מוצרים שכתוב עליהם "עלול להכיל גלוטן" או "עלול להכיל שאריות גלוטן" או "עלול להכיל עקבות מזעריים של גלוטן" או כל וריאציה דומה.
לצליאקים מותר לצרוך מוצר שמכיל גלוטן בשיעור של עד 20ppm. כלומר: אם כתוב שעלול להכיל גלוטן בשיעור נמוך מ-20ppm - מותר. בכל מקרה אחר, שבו לא כתוב מהו שיעור הגלוטן המקסימלי במוצר - אסור!

5. במקרה שאין בנמצא תחליף ללא גלוטן, אין לרחם על החניך ולתת לו "פירור" מהמוצר האסור על מנת "שיהיה כמו כולם".

6. גם כמויות קטנות של גלוטן עלולות להזיק לחולי צליאק. לכן, חשוב להקפיד על סביבת ייצור נקייה.

עצות בקשר לסביבת ייצור נקייה מגלוטן:

1. להכין את המזון על משטחי עבודה נקיים.

2. רצוי לרכוש כלי בישול נפרדים עבור החניכים הצליאקים ולסמן אותם בסימון מיוחד, כך שהכלים ישמשו תמיד רק את החניכים הצליאקים.

3. להשתמש בכלי מטבח (סכינים, מצקות, קרש חיתוך וכד') נקיים. למשל - אם מכינים פסטה, צריך להקפיד שכף הבחישה של הפסטה תהיה נפרדת.

4. לוודא שמכשירים כמו הטוסטר והגריל, נקיים מגלוטן.

5. לטגן בשמן נקי (שבו לא טוגנו לפני כן מוצרים שמכילים גלוטן) צ'יפס ומוצרים אחרים עבור חולי הצליאק.

6. לאחסן את המזון ללא גלוטן בכלים נפרדים שיסומנו בבירור ובגדול במילים "ללא גלוטן".

7. להקפיד על כך שמוצרים כגון גבינה לבנה, ממרחים (ריבה, ממרח שוקולד), טונה, וכדומה - יוגשו כשהם סגורים באריזה המקורית, על מנת להימנע מזיהום משני.


רצוי תמיד שכולם יאכלו ביחד, באותו מקום ובאותו זמן. לא לבודד את החניכים הצליאקים משאר הקבוצה.
כדאי למצוא תחליפים דומים כדי שכולם יקבלו אותו סוג של אוכל. למשל: אם מגישים שניצל, לתת לחניכים הצליאקים שניצל בציפוי מיוחד או חזה עוף ללא ציפוי. כך הם ירגישו חלק מהקבוצה.


מה מותר לאכול?

ישנן שלוש קבוצות עיקריות של מזונות המתאימים לחולי צליאק:

קבוצה א' - מוצרים שבאופן טבעי אינם מכילים גלוטן:

מגוון רחב של מזונות טריים אינם מכילים גלוטן באופן טבעי:

פירות וירקות, בשר (לא מעובד), עוף (לא מעובד), דגים, ביצים, קטניות (לברור ולשטוף היטב), חלב, שמן, תירס, אורז (לברור ולשטוף היטב).

קבוצה ב' - מוצרים שמסומנים במילים "ללא גלוטן":

מגוון רחב של מוצרים מסומנים על ידי היצרן במילים "ללא גלוטן".

חשוב להדגיש, כי על פי החוק בישראל, מוצרים שמכילים עד 20ppm גלוטן, מוגדרים כמוצרים ללא גלוטן, כך שמוצרים שמסומנים על ידי היצרן במילים "מכילים עד 20ppm גלוטן", נחשבים גם הם כמוצרים ללא גלוטן.

לחם, לחמניות, עוגות ללא גלוטן - רק כאלה שכתוב עליהם במפורש "ללא גלוטן".       

קבוצה ג' - מוצרים שאינם מכילים גלוטן, למרות שאינם מסומנים במילים "ללא גלוטן":

בקבוצת מוצרים זו נמצאים אותם מוצרים שאינם מסומנים במילים "ללא גלוטן", כך שקשה לנו לדעת ולזהות אם הם מותרים או לאו.
לעמותת צליאק בישראל ישנו מדריך מזון אינטרנטי, המבוסס על רשימות בכתב שאנו מקבלים מיצרני המזון.
המדריך נותן מידע שוטף ומעודכן על מוצרי מזון המכילים / לא מכילים גלוטן.
נשמח להשיב לכם בכתב על שאלות ספציפיות בקשר לרכיבי מזון.

הנכם מוזמנים לפנות אלינו באמצעות המייל, ואנו נשתדל להשיב לכם. מוצרים שאין לנו תשובה לגביהם - יש לברר ישירות עם היצרנים.

 
למעלה
 

Login

התחברות