הקו הפתוח 03-6781481
Menu

מענה למאושפזים חולי צליאק



סעיף 5.8 לחוזר מינהל רפואה, מס' 5/2013 קובע:
"באחריות הנהלת בית החולים לוודא שדיאטות עבור אלרגיות ורגישויות למיניהן מוכנות ו/או נרכשות באופן המונעות את סיכון החולה".

העלינו מספר הנחיות והמלצות להזנת מאושפזים חולי צליאק:

מהי מחלת הצליאק ?


מחלת הצליאק הינה אי סבילות לגלוטן, שהינו מרכיב חלבוני המצוי בארבעה דגנים: חיטה, שעורה, שיפון, ושיבולת שועל.

באנשים שאינם רגישים לגלוטן, הגלוטן נספג ואינו גורם לתופעות כלשהן. לעומת זאת, אצל חולי צליאק אכילת הגלוטן יוצרת תגובה אוטו-אימונית בדופן המעי המתבטאת בדלקת של המעי הדק ובנזק תפקודי. כתוצאה מכך עלולה להיות ספיגה לקויה של אבות המזון: חלבונים, שומנים, פחמימות, וכן ויטמינים ומינרלים, עד כדי מצבים של תת תזונה.

הסימנים הקליניים של המחלה הינם רבים ומגוונים, החל בחוסר שגשוג אצל ילדים, בעיות עיכול (שלשולים, הקאות), אנמיה, בעיות פרקים, בעיות נוירולוגיות, בעיות פוריות, ובמקרים חמורים - אף ממאירות של המעי הדק.

הדרך היחידה למנוע תופעות אלו היא שמירה קפדנית על תזונה ללא גלוטן במשך כל החיים.


מהו גלוטן ?

הגלוטן הוא מרכיב חלבוני המצוי בארבעה דגנים: חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל.

הגלוטן נמצא במזונות מעובדים רבים, כי פעמים רבות משתמשים בתהליך הייצור בקמח חיטה או בעמילן חיטה כחומר עזר בייצור או כחומר מקשר, כמעבה או כנשא לחומרי טעם ואף לתבלינים. על כן, גם אם בין מרכיבי המוצר לא מצויין במפורש אחד מהדגנים הנ"ל, המוצר עלול להכיל גלוטן.


הקשיים בהזנת מאושפזים חולי צליאק

הטיפול במחלת הצליאק הוא הקפדה קפדנית על תזונה ללא לגלוטן. שמירה על תזונה כזו מחייבת הקפדה הן על מזונות שאינם מכילים גלוטן והן על הסביבה של הכנת המזון והגשתו, על מנת להבטיח כי אין זיהום משני.

במערכות הזנה גדולות, כדוגמת כבתי חולים, מתעוררים פעמים רבות קשיים בהכנת המזון, בעריכתו ובהגשתו לחולי הצליאק, בתנאים המתאימים לדיאטה נטולת גלוטן.

כאשר מדובר במאושפז, שיודע מראש על אשפוזו הצפוי, יכולים גם הוא וגם בית החולים להיערך מבעוד מועד ולדאוג לו לתזונה ללא גלוטן. אולם, כאשר האשפוז אינו צפוי מראש או כאשר אין משפחה שיכולה לתמוך ולהביא מזון מתאים מהבית, נתקלים חולי הצליאק בבעיות ממשיות של העדר מזון מתאים.

עמותת צליאק בישראל פועלת כ-18 שנים למען ציבור הצליאק בישראל. במהלך השנים אנו מקבלים פניות מחולי צליאק בקשר להזנה בבתי החולים השונים. לצערנו, בחלק מהמקרים הפניות הן של אנשים אשר לא זכו למזון מתאים במהלך אשפוזם. אנו מעוניינים לעזור לבתי החולים השונים למצוא פתרונות הזנה מתאימים לחולי הצליאק, ולהגיע למצב בו חולי הצליאק ובני משפחותיהם ידעו כי בתי החולים יכולים להזין אותם בצורה המתאימה לצרכיהם.


הזנת מאושפזים חולי צליאק


הנחיה ראשונה: לדעת מה מותר ומה אסור לחולי צליאק

אסור:
דברי מאפה מארבעת הדגנים, כגון, לחם, פיתות, לחמניות, קרקרים, ביסקוויטים, וופלים, עוגות ועוגיות, בורקסים, מצות, פיצות; דגני בוקר; כל סוג הפסטות; מגוון מאכלים ותבשילים המכילים קמח, סולת, קוסקוס, בורגול, פירורי לחם, אלא אם כן מצויין מפורשות שאינם מכילים גלוטן (ישנם מוצרים ללא גלוטן המהווים תחליף למוצרים המפורטים לעיל, רובם ניתנים לרכישה בחנויות הטבע ובחנויות מיוחדות המוכרות מוצרים ללא גלוטן).

מותר:
א. מוצרים שבאופן טבעי אינם מכילים גלוטן:          
מגוון רחב של מזונות אינם מכילים גלוטן באופן טבעי: פירות וירקות, בשר (טרי ולא מעובד), עוף (טרי), דגים (לא מעובדים), ביצים, קטניות, אגוזים, חלב, שמן, תירס, אורז, מלח, ועוד.

ב. מוצרים שמסומנים במילים "ללא גלוטן":
מגוון רחב של מוצרים מסומנים על ידי היצרן במילים "ללא גלוטן".          
חשוב להדגיש, כי על פי החוק בישראל, מוצרים שמכילים עד 20ppm גלוטן, מוגדרים כמוצרים ללא גלוטן, כך שמוצרים שמסומנים על ידי היצרן במילים "מכילים עד 20ppm גלוטן", נחשבים גם הם כמוצרים ללא גלוטן.

ג. מוצרים נוספים:
ישנם מוצרים רבים שאינם מכילים גלוטן, למרות שאינם מיועדים ספציפית לשוק המוצרים ללא גלוטן, למשל - סוגים שונים של תבלינים, רטבים, מעדני חלב, ממרחים, טונה ועוד.    
נדגיש, כי אין להשתמש במוצרים המסומנים במילים: "מכיל גלוטן", "עלול להכיל גלוטן" או "עשוי להכיל עקבות של גלוטן" או כל וריאציה דומה.


הנחיה שנייה: למנוע זיהום משני של גלוטן

גם כמויות קטנות של גלוטן עלולות להזיק לחולי צליאק. לכן, חשוב להקפיד על סביבת ייצור נקייה:

1. להכין את המזון על משטחי עבודה נקיים.

2. להשתמש בכלי מטבח (סכינים, מצקות, קרש חיתוך וכד') נקיים.

3. לוודא שמכשירי החשמל, כמו הטוסטר והגריל, נקיים מגלוטן.

4. לטגן בשמן נקי (שבו לא טוגנו לפני כן מוצרים שמכילים גלוטן) צ'יפס ומוצרים אחרים עבור חולי הצליאק.

5. לאחסן את המזון ללא גלוטן בכלים נפרדים שיסומנו בבירור ובגדול במילים "ללא גלוטן".

6. להקפיד על כך שמוצרים כגון גבינה לבנה, ממרחים (ריבה, ממרח שוקולד), טונה, וכדומה - יוגשו כשהם סגורים באריזה המקורית, על מנת להימנע מזיהום משני.

7. להגיש ירקות שלמים, ולא חתוכים לסלט. במידה שבית החולים בוחר להכין סלט, מומלץ לכסות את הקערה במכסה, כדי להימנע ממצבים שהם ישנו זיהום משני מגלוטן (למשל, במקרים שבהם מגיש המזון שם בטעות פרוסות לחם על קערת הסלט).


הנחיה שלישית: להדריך את הצוות

יש לבנות תפריט מיוחד ללא גלוטן או לסמן באופן ברור את המנות המותרות לחולי צליאק.

חשוב להדריך את כל הצוות, כולל עובדי המטבח והמגישים, על מנת להימנע טעויות.

נעיר, כי אחת התלונות העיקריות שאנו מקבלים ממאושפזים חולי צליאק הינה שהם מקבלים מזון ללא גלוטן, אלא שהצוות המגיש אינו מכיר ומבין את המשמעות, מניח פרוסת לחם "רגיל" על המזון, וכך הופך את המזון לבלתי מתאים עבור חולי צליאק.



הכלל החשוב מכל:

במקרה של ספק - התרחק !


אם אינכם יודעים האם רכיב מזון כלשהו מותר לחולי צליאק, אין לקחת סיכון ולהציע את המנה לחולה הצליאק עד לקבלת מידע ודאי וברור.

נשמח להשיב לכם בכתב על שאלות ספציפיות בקשר לרכיבי מזון. הנכם מוזמנים לפנות אלינו באמצעות המייל עם רשימת מוצרים לבירור, ואנו נשתדל להשיב לכם. מוצרים שאין לנו תשובה לגביהם - יש לברר ישירות עם היצרנים.


פתרונות הזנה מוצעים

על מנת להימנע מזיהום משני במטבחים גדולים ו/או מטעויות כלשהן, אנו ממליצים על חלוקת מנות סגורות.


ארוחת צהריים:

כיום יש שתי חברות, שיש להן את כל האישורים הדרושים לייצר מנות ללא גלוטן, חברת תמ"מ וחברת "הדר הפודים". החברות מספקת מנות ללא גלוטן גם לחברות התעופה, מערכת החינוך וגם למערכת הביטחון
החברות מייצרת מגוון מנות ללא גלוטן, בעלות חיי מדף ארוכים. אפשר לרכוש מספר מנות, לשמור במקפיא, וכאשר ישנו מאושפז חולה צליאק - לחמם ולהגיש ארוחה חמה ללא גלוטן. חשוב להשאיר את המנות המוכנות בחמגשית שבה הן מגיעות מהחברה, ולא להעביר לכלים אחרים.

להלן  קישור לאתרים של שתי החברות:

http://www.tamam.co.il/no_gloten_page.html

http://www.hapodim.co.il/

ארוחות בוקר וערב:

אנו ממליצים להחזיק בבית החולים באופן קבוע מספר מוצרים יבשים ללא גלוטן, שאורך חיי המדף שלהם ארוך (לחמית של אסם, פריכיות אורז של "בטר אנד דיפרנט", וכן הלאה), וכך חולה צליאק שמתאשפז בבית החולים יוכל לקבל את המוצרים הנ"ל + ירקות טריים לא חתוכים, מוצרי חלב סגורים בקופסה, טונה בקופסא, ביצה קשה בקליפה וכן הלאה.

מומלץ לרכוש גם לחם פרוס או לחמניות ללא גלוטן של אחד היצרנים היעודיים. את המוצרים האלו יש לשמור במקפיא עד להגשה.

כפי שכתבנו לעיל, חשוב להקפיד על כך שמוצרים כגון גבינה לבנה, ממרחים (ריבה, ממרח שוקולד), טונה, וכדומה - יוגשו כשהם סגורים באריזה המקורית, על מנת להימנע מזיהום משני.


בעיות נוספות העולות מהשטח

נדרשת פגישה עם דיאטנית לפני אספקת המזון המיוחד:  

בבתי חולים רבים נדרשת פגישה של המאושפז עם הדיאטנית לפני שמוגש למאושפז מזון מיוחד. כלומר, רק לאחר שמגיעה דיאטנית שמוודאת שהמאושפז הינו חולה צליאק, ורק לאחר שהיא מעבירה למטבח הוראה לספק למאושפז מזון ללא גלוטן, רק אז הוא מקבל אוכל מתאים.   
חשוב לוודא, שגם אם חולה צליאק מגיע בשעות הערב, או במהלך סוף השבוע, או בשעות שבהן אין דיאטנית זמינה, הוא יקבל מיידית אוכל מתאים ללא גלוטן. למשל, כבר במועד הקבלה, כאשר החולה נשאל אם הוא סובל מאלרגיות או מרגישויות כלשהן, יועבר למטבח כרטיס דיאטה עליו כתוב "ללא גלוטן". זהו מנגנון פשוט שימנע את רוב הבעיות שעליהן אנחנו מקבלים תלונות.

אוכל ללא גלוטן יכול להיות טעים ! 

ניתן להכין אוכל ללא גלוטן שהוא טעים. כך, למשל, אפשר לתבל את האוכל ללא גלוטן במלח ובתבלינים אחרים (של חברות המאשרות שהתבלינים שלהן אינם מכילים גלוטן).

 

נשמח לסייע, להדריך ולהשיב על שאלותיכם.

נדגיש, כי תשובות לגבי מזון מותר או אסור יינתנו אך ורק בכתב. איננו רשאים לתת מענה טלפוני לגבי מוצרים ספציפיים.

עמותת צליאק בישראל
www.celiac.org.il
טל: 03-6781481
office@celiac.org.il
למעלה
 

Login

התחברות