הקו הפתוח 03-6781481
Menu

הטיפול התזונתי בצליאק - אי סבילות לגלוטן



נירה פלדמן M.Sc.  RD  דיאטנית קלינית לילדים

מחברת הספר :סודות מהצלחת - איך להאכיל בהנאה את ילדי הגן
מרצה במכללה האקדמית תל-חי

צליאק מאופיינת בדלקת במעי הדק שנגרמת כתוצאה מאכילה של שלושה דגניים: חיטה - Wheat, שעורה - Barley, שיפון - Rye, ובנוסף כפי הנראה למרבית האנשים גם לשיבולת שועל - Oats, זאת הקיימת היום בשוק, בגלל חשש כי היא מזוהמת בחיטה, שעורה ושיפון.

הדלקת במעי הדק נגרמת כתוצאה מתגובה חיסונית (אוטואימונית), בחשיפה לרכיב החלבוני הנמצא בדגניים אלה, הקרוי גלוטן, אצל אנשים הרגישים לכך גנטית.

הגלוטן מכיל חלבונים הקרויים פרולמינים.

הפרולמינים שמקורם בחיטה הם: "גליאדין" ו"גלוטנין", בשיפון - "סקאלין", בשעורה - "הורדאין", ואילו בשיבולת שועל - "אווידין".

למה לטפל ?

אי סבילות לחלבונים (הגלוטן) המצויים בחיטה, שעורה ובשיפון גורמת לנזק של השכבה הסופגת את רכיבי התזונה ("מוקוזה") במעי הדק. הדלקת במעי הדק "הפצע" יכולה להוביל לבעיה בספיגה של רכיבי תזונה חיוניים וכתוצאה מכך לחסרים תזונתיים כמו: חסר בברזל, חסר בחומצה פולית שיובילו לאנמיה או/ו חסר בוויטמין D וסידן שיובילו לבעיות בעצמות, וחסרים תזונתיים נוספים שיכולים לגרום לעיכוב בגדילה, עיכוב בהתפתחות מינית, דלקת פרקים, תת פעילות של בלוטת התריס ועוד.

מטרות הטיפול התזונתי:

חשוב להבין כי נכון להיום הטיפול היחיד לצליאק הוא: שמירה על תזונה ללא גלוטן, ב-100%, לכל החיים. הטיפול התזונתי מבריא ומשקם את המעי ומונע חסרים תזונתיים.
קיים קושי לגייס את המטופל ומשפחתו כאשר אין מאפיינים אופייניים כמו: כאבי בטן או /ושלשולים, אם כי אנחנו יודעים כי גם במצבים אלה הנזק למעי קיים. תזונה ללא גלוטן תוביל להשגת בריאות תקינה ושיפור בהרגשה הכללית.

מהי תזונה ללא גלוטן?

ההמלצות הן: הימנעות מוחלטת מחיטה, שעורה, שיפון וכל מאכל שמכיל אותם באופן גלוי או סמוי:

מקור לחיטה: בורגול, קוסקוס, סובין חיטה, עשב חיטה, גרעיני חיטה, קמח מצות, חומץ מדגניים, עמילן חיטה, סולת, כוסמין, חיטת דורום, סייטן, עמילן חיטה, סובין חיטה.

מקור לשעורה: גריסי פנינה , לתת "מאלט"- בירה שחורה, חומר טעם לתת (בדגני בוקר).

מקור לשיפון: לחם, מצות, קרקרים.

מקור לשיבולת שועל: קוואקר, גרנולה, יוגורט עם גרנולה, סובין שיבולת שועל.

ששיבולת שועל אסורה לאכילה על ידי מרבית הארגונים בעולם, גם אצלנו בישראל. ההסבר: חשש לזיהום בגלוטן.
אם מחליטים לאכול שיבולת שועל, יש לידע את הרופא זאת מאחר ודרוש מעקב רפואי צמוד יותר.

מזונות בהם קיים חשש לנוכחות גלוטן סמוי: גלידה, סוכריות, רטבים (רוטב סויה, מרינדה), אבקות מרק (מרק), ירקות מעובדים, נקניקים, מעדנים, עוגות, עוגיות, קרקרים, פסטה, קרוטונים, בירה, פיצוחים במשקל, תבלינים, פירות יבשים, קמח, עמילן, מייצב, חלבון צמחי וחומרי טעם שלא ידוע מקורןם,
                              
עקרונות הטיפול: 

תזונה ללא גלוטן (לא דלה בגלוטן)

לקרוא תוויות מזון

הדרכה מתאימה לבית, לגן ולבית ספר.

נקיון כלים, כלים נפרדים במידת האפשר.

בירור עם חברת המזון.


מוצר מוגדר כחופשי מגלוטן כשהמוצר מכיל פחות מ- 20PPM גלוטן.


מה מותר לאוכל בתזונה ללא גלוטן?

פחמימות: אורז, תירס, קינואה, כוסמת, טף, אמרנט, סורגום ודוחן.

קטניות: אפונה, חומוס, עדשים שעועית לבנה, סויה ובוטנים. יש לברור ולשטוף היטב!.

חלבונים: ביצים, בשר, דגים, חלב ומוצריו.

שומנים: טחינה, אבוקדו, אגוזים, גרעינים.

כל הפירות והירקות.

זהירות ממזונות מעובדים.

זהירות מפיצוחים שקלו אותם עם קמח.


מה לגבי תזונה דלת לקטוז?


לפעמים יש צורך בשלב הראשון של הטיפול, אחרי גילוי המחלה לשמור על תזונה דלת לקטוז. בעיקר אצל מי שסבל משלשולים לפני גילוי הצליאק.

מתי צריך תוספי תזונה?

יש צורך במתן תוספי תזונה במצבים של חסר רכיב תזונה המוכח בבדיקות הדם.
מצבי חסר שכיחים: ברזל, אבץ, חומצה פולית, ויטמין B12 ועוד.
יש צורך בהתאמה אישית והתייעצות עם דיאטנית קלינית או רופא. לעיתים ההחלטה היא להמתין עם מתן תוספי תזונה עד לשיקום המעי.

מתי לחשוף את התינוק לגלוטן? המלצות 2017  

בשנת 2008 ההמלצות האירופאיות הרשמיות שהתבססו על מחקרים תצפיתנים בלבד, היו כי יש לחשוף לגלוטן תינוקות בין הגילאים ארבעה לשבעה חודשים, ביחד עם הנקה, במחשבה כי החשיפה תמנע צליאק, אלרגיה לחיטה וסוכרת TYPE 1.

בשנת 2017 ההמלצות עודכנו על בסיס מחקרים חדשים, ועתה ההמלצות האירופאיות הרשמיות הן: הנקה או הנקה עם חשיפה לגלוטן כפי הנראה לא מקטינה את הסיכון לצליאק. המחשבה היא כי יתכן ויש קשר בין כמות החשיפה לגלוטן הנאכל לבין הסיכון לצליאק. לכן ההמלצה היא להימנע מחשיפה לכמות גדולה של גלוטן לאחר החשיפה הראשונה ובמהלך הינקות. לא ידוע על כמות אופטימלית. הסיכון לפתח צליאק קשור לסיכון גנטי אצל התינוק שלא ידוע בינקות, בעת החשיפה לגלוטן.

לסיכום, הגישה היום:
Consolation - ייעוץ ע"י דיאטנית מיומנת
Education - חינוך ולימוד על מחלת צליאק
Lifelong - שמירה על תזונה ללא גלוטן לכל החיים
Identification - זיהוי חסרים תזונתיים וטיפול בהם
Access - להירשם לעמותת צליאק
Continuous - מעקב רפואי מתמשך

למעלה
 

Login

התחברות