Menu

הכל על מנות קייטרינג ללא גלוטן

אורלי והתנור
אורלי והתנור
חומרי גלם טריים ותנור ששוטף את עצמו

השעה, שעת בוקר מאוחרת, אורלי יונסי הרוני, המנהלת של קייטרינג כפיר בבעלותו של רן כפיר, שנבצר ממנו להיות איתנו בזמן הביקור, פוגשת אותנו בכניסה למפעל, נותנת לנו חלוקים סטריליים ומייד לוקחת אותנו לסיור. "בדיוק סיימנו את הייצור ועברנו לאריזה" אורלי מתנצלת כשאנחנו נכנסים למטבח ענק, נקי ומצוחצח. "את האוכל שלנו אנחנו מכינים מחומרי גלם טריים ומבשלים בתנורים הטובים ביותר בעולם. תנור הקסם שלנו ממוחשב, בעל מסך מגע ויודע להכין כל מנה באופן מדויק. עכשיו התנור שוטף את עצמו" היא אומרת ומצביעה כמו אמא גאה על תנור תעשייתי שעומד במרכז המטבח [תנור ששוטף את עצמו?? חלום!].
"המטבח שלנו נמצא תחת פיקוח של משרד הבריאות ועומד בכל התקנים הכי מחמירים (HACCP, ISO, GMP). אתם לא יודעים כמה קשה לעמוד בכל התקנים [אנחנו דווקא כן יודעים], אבל אחרי כל כך הרבה פניות שקיבלתי מלקוחות, החלטתי שאני חייבת להכין אוכל בריא וטעים לילדים צליאקיים ולכלל הרגישים לגלוטן. יש לנו מגוון של 18 מנות, כולן ללא גלוטן וללא אלרגניים, יש לנו מנות צמחוניות וטבעוניות ללא גלוטן וכמובן שיש לנו תעודת כשרות. אנחנו מספקים מזון בעיקר לחברות קייטרינג אשר מספקות ארוחות למוסדות חינוך, אבל גם לצרכנים פרטיים, לחברות הייטק, בתי חולים, מסעדות, קפיטריות וממש עכשיו סגרנו חוזה עם משרד ראש הממשלה ואנחנו מקווים להיכנס גם לצבא."


גם אנחנו גאים!
הגידול בשוק הקייטרינג ללא גלוטן הוא ללא ספק תוצאה של פעילות העמותה לאורך השנים. למי שלא זוכר בשנת הלימודים תשס"ז יצא משרד החינוך בתכנית מפעל ההזנה. התכנית נועדה להבטיח, שכל ילד בישראל יקבל לפחות ארוחה חמה אחת ביום, במסגרת בית ספרו, אבל ילדים חולי צליאק, לא קיבלו מענה. בנובמבר 2007 הגישה עמותת צליאק בישראל עתירה לבג"צ באמצעות עו"ד חן ורשביאק ובאוגוסט 2008, לאחר מאבק ממושך, הושג סוף סוף פתרון מספק לאפלייתם של התלמידים חולי הצליאק. משרד החינוך הודיע כי נחתם הסכם עם חברת תמ"מ שתספק ארוחות לתלמידים חולי צליאק אשר בבתי הספר שלהם יתקיים מפעל ההזנה בשנת הלימודים תשס"ט. עוד התחייב משרד החינוך להמשיך בהספקת מזון ללא גלוטן במסגרת מפעל ההזנה גם בשנים הבאות.
בעקבות פעולתה הנחרצת של העמותה, שוק הקייטרינג ללא גלוטן בארץ פרח במקביל לגידול במספר מוסדות החינוך השייכים למפעל ההזנה. כיום, קיימות בארץ ארבע חברות קייטרינג בעלות תקן GMP, המציעות מנות ללא גלוטן: קייטרינג כפיר, תמ"ם, הדר הפודים ו-לאנץ' טיים. חברות קייטרינג אלו מספקות מנות ללא גלוטן ונותנת מענה לחולי צליאק במוסדות החינוך, בבתי חולים, בצבא ועוד.

בחזרה למטבח
אורלי מובילה אותנו לתחנה הבאה, שם הצוות, עטוף בבגדים סטריליים, אורז את המנות בחמגשיות ומעביר להקפאה.

אריזה 1
תהליך אריזת המנות
פס אריזה 2
 














רגע, רגע! אמרת שהאוכל בריא, אז מה פתאום הקפאה?
שוק פריז
רן כפיר, הבעלים של הקייטרינג, והשוק-פריזר

"תשכחו כל מה שידעתם על הקפאה" אומר ספי מויבר טכנולוג המזון של קייטרינג כפיר, שעד אותו רגע בדק באופן קפדני את הטמפרטורה של כל חומרי הגלם. "אנחנו עובדים בטכניקה שנקראת 'שוק-פריז'. הטמפרטורה של המנות יורדת תוך כמה דקות למינוס 25 מעלות. מחקרים מראים שבשיטת ההקפאה הזו הנוזלים לא עוברים קריסטליזציה וכך ניתן לשמור על הערכים התזונתיים ועל הטריות של המנות. במילים פשוטות – האוכל לא הופך לקווץ' וכמות הויטמינים והטריות נשמרת, שלא כמו בהקפאה ביתית". "רוצים להרגיש מה זה קור"? אורלי שואלת, פותחת את דלת הפריזר ומשחררת לחדר גל קור מקפיא. היא מגישה לנו מנות, שעד לפני רגע היו חמות מהבישול, וכעת הן כבר קפואות לחלוטין. "הודות לשיטת ההקפאה הייחודית ניתן לשמור את המנות בהקפאה לפחות חצי שנה מבלי לפגוע בערכים התזונתיים שלהן ומבלי להוסיף חומרים משמרים" ספי אומר, ואורלי מוסיפה, "התפריט שלנו הורכב לאחר מאות שילובים, נסיונות וטעימות מטף ועד זקן, וכל זאת כמובן בשיתוף דיאטנית קלינית אשר מלווה אותנו לאורך כל הדרך. המנות מופחתות שומן, נתרן וסוכר ואנחנו לא משתמשים בכלל בחומרים משמרים ובצבעי מאכל".

מבחן הטעימה
אורלי לוקחת את המנות הקפואות ומזמינה אותנו להיכנס למטבח של הצוות, שם אנחנו מורידים סוף סוף את החלוקים הסטריליים ומתיישבים. היא מכניסה את המנות למיקרוגל ומייד מבחינה במבטים החוששים שלנו "אל תדאגו, החמגשיות שלנו עומדות בתקנים המחמירים בעולם כולל תקן 5113 הישראלי ותקנים של האיחוד האירופאי וה-FDA בארה"ב". ספי מסביר שהחמגשיות לא מכילות ביספינול ושהן עברו מבחני מיגרציה שהוכיחו כי אין נדידה של חומרים מהחמגשית למזון, כך שאין סכנה לצרוך את המזון לאחר חימום במיקרוגל או בתנור אדים.

אני חייבת להודות שטעמתי מהמזון בחשש – אף פעם לא אכלתי קינואה שעברה הקפאה ("שכחתי לשאול אותך אם את בכלל אוהבת קינואה" אורלי אמרה), אבל באמת שהאוכל היה מצוין. "חשוב לי לספק אוכל בריא, מזין ומשביע" אורלי אומרת, "אבל כל זה לא יכול לבוא על חשבון הטעם. מבחינתי אוכל ללא גלוטן הוא לא אוכל של פשרה והמנות שלנו צריכות להעלות חיוך על פני הסועדים". אנחנו בלי ספק יצאנו מהביקור בקייטרינג כפיר מחוייכים, כי עכשיו אנחנו יודעים שפעילות העמותה לאורך השנים הביאה לצמיחה בשוק הקייטרינג ללא גלוטן, הצמיחה הובילה לתחרות והתחרות הובילה את קייטרינג כפיר, בהנהלת אישה מדהימה כמו אורלי יונסי הרוני, להיכנס לתחום ולהכין מנות ללא גלוטן שהן גם בריאות, גם מזינות וגם טעימות. יצאנו מחוייכים כי עכשיו אנחנו בטוחים שהתזונה שלנו נמצאת בידיים טובות.

ביקרה, טעמה וכתבה: ליאת קוסוביץ'
למעלה