הקו הפתוח 03-6781481
Menu

מחלת הצליאק והשמנה



נריה לברן

למרות היותה מחלה גסטרואינטסטינלית הפוגעת במעי, ישנה עליה מתמדת בהשמנה בקרב חולי צליאק. תזונה לקויה אינה הגורם היחיד להשמנה, אורח חיים וסגנון אכילה עשוי להוות גורם סיכון משמעותי.

מחלת הצליאק או בשמה העברי "דגנת" הינה מחלה אוטואימונית הפוגעת במעי הדק ובאיברים נוספים. המחלה מתפתחת כתוצאה משילוב של גורמים תורשתיים, חשיפה לגלוטן וכנראה גורמים סביבתיים. כיום חלה התקדמות רבה בהבנת המחלה ומחקרים מדברים על שכיחות של אחוז מאוכלוסיית העולם.

הטיפול היחיד במחלת הצליאק הינו תזונה נטולת גלוטן לכל החיים כאשר המשמעות היא הימנעות מצריכת תפריט הכולל חיטה, שעורה או שיפון ומזונות המכילים שרידים זעירים של גלוטן. דיאטה כשלעצמה הינה דבר מאתגר, וכשמדובר על דיאטה ללא גלוטן האתגר גדול אף יותר, היות ומדובר ברכיב מרכזי הנמצא בתפריט המערבי ובעל תפקיד משמעותי בתרבויות שונות. בנוסף הדיאטה מאתגרת כלכלית מכיוון שמוצרים ללא גלוטן יהיו בד"כ יקרים יותר בהשוואה למוצרים מקבילים עם גלוטן.

למרות היותה מחלה גסטרואינטסטינלית הפוגעת במעי, ישנה עליה מתמדת בהשמנה בקרב חולי צליאק.

במאמר שפורסם בכתב בעת Journal of Gastroenterology and Nutrition נמצא שבקרב 259 ילדים המאובחנים עם צליאק הייתה עליה באחוזי ההשמנה מ-13% ל-28%, כאשר זמן המעקב ערך 3 שנים מזמן האבחון.  

מתוך נתונים אלו עולה השאלה לגבי סיבת ההשמנה.
האם העלייה במשקל נובעת כתוצאה מהשינוי התזונתי?


דיאטה ללא גלוטן מתוארת במחקרים רבים כדיאטה עשירה יותר בקלוריות, סוכרים, שומנים ומזון מעובד בהשוואה לדיאטה רגילה. בנוסף מזונות שבד"כ יהיו מועשרים בוויטמינים ומינרלים בוורסיה ללא גלוטן לא יקבלו את אותה העשרה. ולכן ללא פיקוח של צוות רב מקצועי עשויה דיאטה ללא גלוטן להפוך לדיאטה מסוכנת המובילה לחסרים תזונתיים ולהשמנה.

תזונה לקויה אינה הגורם היחיד להשמנה, אורח חיים וסגנון אכילה עשוי להוות גורם סיכון משמעותי.

אם כן שאלה נוספת שעולה לאור נתונים אלו היא האם לאור השינוי התזונתי משתנים הרגלי האכילה ואורח החיים של החולים ומשפחותיהם ?

מחקר שנערך בבית חולים הדסה ע"י דר' אייל שטייר ,פרופ' מיכאל וילשנסקי, נריה לברן, ג'סיקה לובוסקי ועדנה שחר, בקרב 40 משפחות, אשר אחד מילדיהן אובחן עם צליאק, בדק האם דיאטה ללא גלוטן גרמה לשינוי באורח החיים ובהרגלי התזונתיים לפני ואחרי האבחון (זמן ממוצע של שנתים).

כל משפחה קיבלה שאלון (Family eating and activity habit questionnaire) הבוחן 4 פרמטרים אשר נמצאו כגורמים לאורח חיים אוביסוגני (העשוי להוביל להשמנה): פעילות בשעות הפנאי, חשיפה למאכלים לא בריאים, אכילה בהקשר של רעב ושובע והתנהגויות וסגנון אכילה. ככל שהסכום הכללי של השאלון גבוה יותר, כך הסיכוי לאורח חיים אוביסוגני עולה ,וההפך, ככל שהסכום נמוך יותר, אורח החיים הינו פחות אוביסוגני.
במחקר התקיימה קבוצת ביקרות של 15 משפחות ללא צליאק במשפחה ,אשר קיבלו שאלונים זהים בטווח זמן זהה לקבוצת המחקר לפני ואחרי.

תוצאות המחקר הראו, שהסכום הכללי היה גבוה יותר לאחר תחילת הדיאטה בהשוואה לסכום שקיבלו המשפחות לפני תחילת הדיאטה.

משמעות התוצאות היא שדיאטה ללא גלוטן בקרב משפחות שילדם אובחן כחולה צליאק הובילה לשינוי באורח החיים ובהרגלים התזונתיים המשפחתיים היכולים להוביל להשמנה, וזאת בניגוד לתוצאה שהתקבלה בקרב משפחות ללא צליאק, בהן היה אפילו שיפור במדדים שנבדקו.

במחקר נמצא שצריכת ממתקים, חטיפים ועוגות עלתה בצורה משמעותית לאחר האבחון בקרב משפחות עם ילד חולה צליאק. התנהגויות אכילה כגון, אכילה לא מסודרת, אכילה לא ליד שולחן ועד התנהגויות שונות אשר עשויות להוביל להשמנה, נמצאו בתדירות גבוה יותר לאחר אבחון הצליאק. מבחינת שינוי במשקל נמצאה עליה מ-7% השמנה לפני האבחון ל-12.5% השמנה לאחר אבחון הצליאק בקרב הילדים המאובחנים.

קיימות מספר השערות המנסות להסביר סיבות לעליה במשקל ונטייה לאורח חיים יותר אוביסוגני. תזונה ללא גלוטן דלה בד"כ בסיבים, דבר העשוי להוביל לתחושת שובע מופחתת ובכך לעליה ברעב ובצורך לנשנש ולאכול פעמים רבות יותר. בנוסף קיים מימד הפיצוי - ילדים עם מחלה כרונית לעתים מקבלים "הנחות" מצד ההורים בכל מיני אספקטים למשל קניית של חטיפים ומתוקים כפיצוי על החוסר.

אם כן, דיאטה ללא גלוטן עשויה להוביל לאורח חיים שיכול לגרום להשמנה. אי לכך, חשוב מאד להקפיד על מעקב של צוות רב מקצועי ביניהם דיאטנית המומחית בצליאק על מנת לוודא דיאטה מאוזנת ובריאה ולמנוע מצב שהרגלי האכילה והתנהגויות אכילה יובילו בסופו של דבר להשמנה.

למעלה
 

Login

התחברות